Dilema veche si AL DOILEA RAZBOI RECE?

Ca de obicei Plesu este minunat in “Texte comentate “ – imi aduce aminte de “Minima Moralia”

<< “La nici o vîrstă nu trebuie să te intereseze totul.” E esenţial să triezi, să pui bine accentele, să temperezi impulsul cogniţiei gratuite, oricît de ispititor şi de “nobil” s-ar prezenta acest impuls. Curiozitatea trebuie să fie orientată, să aibă un “sens” (adică o direcţie), să fie însoţită mereu de un discernămînt drastic. Altfel spus, e de dorit să îmbătrîneşti din vreme. În materie de cunoaştere, “tinereţea fără bătrîneţe” e o formă de imaturitate. În cel mai bun caz, ea se va epuiza într-un enciclopedism factice, fără temei şi fără ţintă.>>

Mi-a placut, in articolul Comerţul cu pătrunjel în UE :

Şi apoi, să-mi fie permis să iau în serios, pentru o dată, ceea ce se spune atît de frumos în toate documentele care vorbesc despre construcţia europeană, despre libertatea de mişcare ş.cl.: de ce, adică, într-o Europă Unită, nişte cetăţeni trebuie neapărat să revină la matca ţărişoarei lor, din moment ce au dreptul să se aşeze acolo unde le e mai bine? Teoretic, întru propăşirea construcţiei europene, “exemplul românesc” ar trebui multiplicat şi n-ar mai trebui să conteze ţara în care se stabilesc cetăţenii; doar sînt peste tot “acasă, în Europa”, nu?”

Desi problema intr-o tara straina , dupa parerea mea, revine la limba si obiceiuri…

Am scris si eu La ce e buna o criza economica , dar Luca Niculescu detaliaza la nivel mondial in Beneficiile crizei : micsorarea arogantei Rusiei, ieftinirea petrolului, ecologie….

La De ce îmi plac mai mult sărbătorile altora am zimbit … dar nu am retinut mai nimic…

Citez si eu, dupa Capitalismul după Sarkozy , un paragraf de bun simt:

Sistemul în care cel care e responsabil pentru un dezastru pleacă cu o paraşută de aur, sistemul în care un trader produce băncii sale pierderi de 5 miliarde de euro, şi nimeni nu bagă de seamă, sistemul în care se cere unei întreprinderi un randament de patru sau de cinci ori mai mare decît creşterea economiei reale – acest sistem a crescut inegalităţile, a demoralizat clasa de mijloc şi a alimentat speculaţia pe piaţa imobiliară, pe piaţa materiilor prime şi pe piaţa agricolă. Dar, trebuie să o spunem clar, acest sistem nu este economie de piaţă, nu este capitalism.”

Cristian Ghinea are iar un articol superb in Despre cum poate fi un negru preşedinte , dar nu mi se pare ca pune intrebarea corect:

Dacă un alb care nu votează cu Obama pentru că e negru e rasist, un negru care votează cu Obama pentru că e negru e tot rasist?”

Cred ca intrebarea trebuia pusa:

Dacă un alb care nu votează cu Obama pentru că e negru e rasist, un negru care nu votează cu McCain pentru că e alb e tot rasist?” – si, evident, raspunsul e da…

Desi mi-a placut Ai văzut aseară? totusi nu ma abtin sa nu ii raspund:

Nimicul revărsat de televizoare în casele noastre ne umple vieţile şi ne ajută să ne integrăm în jungla socială (nimicul propriu ne este cu totul insuficient). Oare ce ne-am face fără acest preţios ajutor?”

Totusi, traiesc foarte bine fara televizor – doar cu internet si DVD – si stiri la radio si la metrou…

 

One thought on “Dilema veche si AL DOILEA RAZBOI RECE?

  1. Good Day. My friends are my estate. Help me! I find sites on the topic: Turbo Tax. I found only this – turbo tax. Alcohol and drug treatment centers offer alcohol and drug rehab servies for those in need of treatment consists primarily of medical detox from drug. Pregnant women who abuse alcohol or drugs can achieve a healthy outcome if they receive treatment early in their pregnancy, us researchers. Best regards :o, Chick from Emirates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *