Dilema veche si CINE DECIDE VALOAREA?

 

Desi motto-ul

Priviţi capodopera, nu rama ei – şi nici feţele altor oameni care se uită la ramă.” VLADIMIR NABOKOV

Eu recunosc faptul ca , la vederea Giocondei, am fost mai impresionat de turistii japonezi cu flash-urile actionind decit de pictura in sine (ceea ce nu s-ar putea spune despre Capela Sixtina, unde am ramas ore intregi)

Andrei Plesu discuta despre Cultura de Internet

Internetul e pe măsura acelora care cred că a fi cultivat înseamnă, pur şi simplu, a şti. Cunoaşterea ca depozit, inteligenţa ca exerciţiu al memoriei, interogaţia redusă la strictă dexteritate mecanică şi la curiozitate primară, toate acestea transformă faptul de cultură în produs de supermarket şi efortul de cunoaştere într-o subspecie a shopping-ului.”

Acum sa nu acuzam Internetul ca face, pe scara larga, ceea ce fac toate cartile de popularizare. E un lucru incomparabil mai bun sa stii, chiar si ca depozit, decit sa nu (citat de pe Internet : “If you think education is expensive, try ignorance.” Derek Curtis Bok)

Pe deasupra faptul ca au existat “Shakespeare pe scurt ” cu Romeo si Julieta / Hamlet povestite in citeva de fraze arata si o dorinta de a cunoaste, pe scurt, un subiect de conversatie ( sau de a epata …)

 

O povestire inexistenta , dar care te prinde ca un thriller, in ţinerea de minte


“În noaptea aceea am scris prima mea povestire. Mi-a luat treizeci de minute. Era o povestioară sinistră, despre un om care a găsit o cană fermecată şi a descoperit că dacă plînge în ea, lacrimile i se prefac în perle. Dar chiar dacă era sărac de cînd se ştia, era de felul lui un om vesel, care plîngea rar, aşa că a trebuit să se chinuiască să descopere cum să plîngă la comandă ca să se îmbogăţească. Pe măsură ce perlele se adunau în cană, creştea şi lăcomia lui. Povestea se termina cu omul stînd pe un munte de perle, cu un cuţit în mînă, plîngînd neajutorat în cana fermecată, cu preaiubita-i soţie ucisă în braţele sale.”
(Khaled Hosseini, Vînătorii de zmeie, traducere de Mihaela S. Oprea-Aron, Editura Niculescu, 2008) ”

Ar trebui sa o citesc – pare sa scrie bine…

Va invit sa cititi despre capra vecinului bulgar in Necesara Albanie si despre Elixirologia (sau homeopatie , asa cum se face la romani de catre …)

Despre falsa inocenta a taranului roman – si despre problema de a fi diferit cititi Poveştile ţăranilor

Mi-au mai placut:

  • Cînd reduci arta la divertisment şi o cobori, din lene, la nivelul tău, mai e cum mai e, dar să-i mai şi pretinzi să rămînă acolo…”
    O lume intelectuală cu e-uri , dialog epistolar Paul CERNAT – Alex. Leo ŞERBAN

    Pentru mine este si divertisment

     

  • “În plus, ţi-ai însuşit un motto din Cehov (“Toate operele eu le împart în două categorii: cele care-mi plac şi cele care nu-mi plac. Alt criteriu nu am…”), pe care l-ai pus pe frontispiciu”

    Dragoş BUTUZEA: Încerc să-l înviu pe Eminescu

  • ” Bloggerii nu deţin monopolul prostiei, şi o bună parte din presa tradiţională (de la noi) e plicticoasă, stupidă şi părtinitoare.”
  • Adela MARCOV: Cronicile tîmpite sînt cele plictisitoare ( apropo : recomand http://boladenieve78.wordpress.com/ )
  • “Ştiu că nu sîntem nicidecum puţini cei care ne definim în termenii lui Andrei Pleşu: “Eu personal mă consider un om de dreapta. Sînt conservator, îmi plac ierarhiile, elitele şi în general mă bucur cît pot de tradiţii, îmi place să fiu vechi. Şi pentru mine vecchio are ceva de superlativ” ”

    Dan C. MIHĂILESCU
    Cine face ierarhia?

  • “Alţii îşi doresc lucruri pe care aici nu le pot avea. Cineva îmi spune că pentru el bucuria maximă ar fi să aibă un MP3 player, să asculte muzică rock. Altcineva îmi spune că şi-ar dori să controleze telecomanda de la televizor. Ar sta toată ziua şi s-ar uita pe Discovery. Alţii îşi doresc o baie cu spumă sau o bere la terasă.

    Toate lucrurile pe care în libertate nici nu le observau ca fiind purtătoarele fericirii supreme. ”

    Stela GIURGEANU
    Viaţa de după gratii

    

2 thoughts on “Dilema veche si CINE DECIDE VALOAREA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *