Doua istorii despre Mircea cel Batrin

Am doi copii – clasa a cincea si a noua. Amindoi au primit, gratis, de centenar, “Istoria ilustrata a Romanilor” –pentru elevi , respectiv pentru tineri. Cea pentru elevi nu are autorul – cea pentru tineri il are – Ioan-Aurel Pop, actual presedinte al Academiei Romane.

(Nota : Amindoua sunt tiparite la editura Litera, prin ProEdus, care a primit sponsorizare de la Primaria Capitalei. Ma gindesc ca ar fi trebuit sa vina de la Guvernul Romaniei … dar sa trecem peste. Si Primaria Capitalei trebuie sa faca ceva pentru toti romanii din Capitala ( ma intreb daca si pentru restul romanilor , in care caz am o problema cu menirea Primariei Capitalei ) – inchid nota).

La amindoua m-am uitat la Mircea cel Batrin – asta pentru ca mi-a placut Scrisoarea a III-a , doar ca nu am inteles de ce , daca a invins, la sfirsit platea si tribut turcilor….

Sa citim si sa comentam:

Din cea de elevi: << Dupa “o lupta crancena” , cu toate ca invingatori par a fi fost romanii, multimea ostilor otomane nu a putut fi oprita. Astfel ca Mircea a fost nevoit sa se retraga …” . Da, sigur – il bat pe unul si apoi ma retrag strategic…

Din cea pentru tineri: << Cele mai importante victorii au fost cele interne din 1394-1395(“lupta de la Rovine”, cantata de Eminescu in “Scrisoarea a III-a”)” –serios ? Doar victorii ? Nici macar un cuvint despre retragere? Se pare ca elevilor li se poate spune macar partial adevarul. La tineri incepe sa se ascunda….

Si iar cea pentru tineri: Mircea cel Batrin  << a incheiat tratate ( sub forma consacrata a vasalitatii) cu Ungaria si Polonia >> . Serios ? Si de ce , ma rog, nu ar fi fost incheiat tratatul sub forma consacrata a vasalitatii invers- cu Polonia si Ungaria fiind vasale ?  Asta ar trebui sa ne dea de gindit.

Se pare ca istoria romanilor , asa cum e povestita contemporan , vine cu probleme … Ar fi interesant de avut , in paralel, istoria turca despre Rovine si retragerea lui Mircea, ca si istoria Ungariei si Poloniei cu acest tratat….

La multi ani Romaniei adevarate, care nu simte nevoia sa infrumuseteze adevarurile istorice!

One thought on “Doua istorii despre Mircea cel Batrin

  1. Frumusetea istoriei romanilor, este ca, desi am fost matrasiti din toate punctele cardinale, culmea, am reusit sa ramanem un teritoriu autonom.

    Ce sanse am avut sa se intample acest lucru. Minime!

    La multi ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *