Dilema veche si valorile romanilor

Initial mi-a placut afirmatia lui Vasile Lungu din “Un subiect tabu? De ce?“ :

“Am dreptul, şi datorită vîrstei, să spun „nu cred în Dumnezeu, dar îi simt lipsa“"

Dar am intors afirmatia – si imi place mai mult : “Cred in Dumnezeu si nu ii simt lipsa” – e vorba de liberul arbitru …

Oricum, daca cititi De unde vine şi cum s-ar trata criza incepe sa va placa religia : “Se ştie de multă vreme că răspîndirea credinţei religioase produce economie liberă pentru că, într-un asemenea mediu, valoarea fundamentală a pieţei libere, încrederea, devine valoare profesată şi respectată pentru întreg sistemul social.” si , mai mult : 

“Dar rămîne totuşi teza conform căreia legătura dintre credinţa în pedeapsa veşnică pentru potlogăriile comise în viaţă şi creşterea economică se dovedeşte cu cifre. Iar această teză este pe deplin concordantă cu rezultatele unui experiment condus nu de mult de psihologul Ara Norenzayan de la University of British Columbia care, supunînd mai mulţi tineri unui dificil test de matematică oferindu-le şi posibilitatea de a copia, a constatat că subiecţii care au puternice credinţe religioase au preferat să nu copieze. Mai precis, aceştia şi-au asumat suferinţa rapidă, imediată şi, oricum, vindecabilă, a picării testului gîndindu-se că evită suferinţele mult mai grele pe care trişarea le-ar provoca în viaţa veşnică. “

Mi-a placut articolul despre  Puţină relativizare, asa incit am cautat pe Google dupa Andrei Pandele  si am gasit doua fotografii, zic eu, relevanta pentru ceea ce a fost atunci :

image image

Cititi neaparat cele Două scurte poveşti despre ortodoxie ale lui Andrei Plesu – da, acesti preoti ating absolutul ( si se apropie de Zen … )

Cea mai buna metoda sa va scuturati de iluziile privind poporul roman este citti argumentul (Noi) sîntem români: avem valoare! 

Apropo de votarea din zilele acestea , mi-a placut ineditul mod de votare al grecilor , re-povestit in „Opţiunea secundă” de catre Andrei Cornea :

“Se spune că, după lupta de la Salamina, generalii greci din toate cetăţile s-au strîns pentru a decide căruia dintre ei să-i acorde premiul pentru a fi fost cel mai bun comandant. S-a hotărît ca fiecare să treacă pe un bilet două nume. Cînd voturile au fost desfăcute, s-a constatat că pe prima poziţie toţi generalii se trecuseră pe sine, dar că, pe a doua poziţie, toţi îl puseseră pe Temistocle. În acest fel, Temistocle a fost desemnat ca cel mai vrednic general, dat fiind că întrunise cele mai multe voturi sosite chiar de la adversarii lui, deşi aceştia îl urau şi nu l-ar fi recunoscut niciodată în mod deschis drept mai bun decît ei toţi.”

Daca va intereseaza (geo)politica din Moldova trebuie sa cititi Cine crede în Republica Moldova? . Totusi, cred ca e prea optimist cind afirma :

“Intrînd în UE, Moldova şi-ar rezolva practic şi dilema sa ca stat sfîşiat între cei care vor să intre în România, cei care vor să rămînă independenţi şi cei care vor să intre în spaţiul rus. Pentru cei de acolo care se consideră români, diferenţa practică între o unificare iluzorie cu România şi o aderare la UE cu toate drepturile în, să zicem, 20 de ani (monedă comună, graniţă deschisă în spaţiul Schengen pe Prut) ar fi minoră. Pentru cei care se consideră moldoveni şi ruşi ar fi o soluţie la fel de mulţumitoare, nu au fost cuceriţi de România, au statul lor, iar o relaţie privilegiată cu Rusia poate fi posibilă şi în interiorul UE.”

Nu pot sa cred ca rusofonii de acolo ar fi multumiti cu acest compromis …

De retinut si Garabet Ibrăileanu, Adela :  “La douăzeci de ani, cînd iubeşti amorul în femeia iubită, imaginaţia ornează poetic împrejurările şi pe femeie. La patruzeci, cînd nu mai iubeşti amorul, ci numai femeia, imaginaţia se concentrează asupra ei indiscret, realist şi precis, dizolvă, ca un reactiv izolator, tot ce nu face parte din fiinţa ei…” .

Cam asa se traduce si diferenta dintre Mihaela Radulescu si Dani Otil , intr-un articol extrem de bine scris de Cezar Paul-Badescu , În pat cu Mihaela Rădulescu .

Iar despre sfirsitul lumii particip la ceea ce a zis CG(probabil tot Cristian Ghinea) in cu ochii-n 3,14  si astept apartamente cu 4 camere din Bucuresti (am nevoie!):

“Pentru cei care încearcă să mă convingă că Apocalipsa va veni în 2012 în cutare zi, am o propunere de afacere: facem un contract prin care îmi vindeţi casa dumneavoastră la 20% din valoarea de piaţă de acum şi, în schimb, puteţi locui în ea pînă în dimineaţa Apocalipsei. Vă băgaţi? E simplu, eu vă dau banii, voi nu pierdeţi nimic, puteţi să-i tocaţi, să vă duceţi la curve, să mergeţi în jurul lumii, să vă cumpăraţi cărţi de pe Amazon şi să citiţi toţi ăştia trei ani care v-au rămas, să-i donaţi lui Crin Antonescu, mă rog, prostiile obişnuite pe care le fac oamenii cu banii lor. Şi apoi, pac, vine năpasta şi eu rămîn de fraier. Ce ziceţi? Atunci nu mă mai plictisiţi cu subiectul.”

Dar CG, nu cumva sunt si optiunile tale de cheltuire a banilor ? 😉

One thought on “Dilema veche si valorile romanilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *