dilema 1017

Valeriu Stoica argumenteaza in https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/tilc-show/de-la-temeiul-etnic-la-temeiul-civic-2305635.html ca << În concluzie, nu există nici un argument serios pentru a contesta caracterul național al Statului Român, de vreme ce națiunea are un temei civic, iar nu unul etnic. >>

Am zimbit la Alin Fumurescu , https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/tilc-show/intre-ciocanul-trump-si-nicovala-biden-2305631.html : << Problema e că frustrarea și deziluzia la care făcea referire Biden sînt cauzate – și nu în mică măsură – și de încăpățînarea sa de a candida pentru al doilea mandat, la venerabila vîrstă de 81 de ani. Asta înseamnă că, dacă va fi reales, își va începe mandatul la 82 și și-l va sfîrși la 86. Iar omul se mișcă și vorbește deja ca într-un film dat cu încetinitorul. În treacăt fie vorba, chit că, obiectiv vorbind, e mult mai energic, la cei 77 de anișori ai săi, nici Donald Trump nu mai e chiar un adolescent acneic (deși se comportă ca unul). Senzația e una de „déjà-vu”.  >>

SI daca vorbim de analiza Trump vs Biden, citesc cu interes https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/pe-ce-lume-traim/america-nelinistita-2305624.html : <<

Spre dezamăgirea celor mai mulți alegători, alegerile prezidențiale din 2024 vor fi, se pare, un meci-revanșă între Biden și predecesorul său Donald Trump – doi candidați cu cote de popularitate scăzute, care stîrnesc sentimente negative în rîndul electoratului. Nu numai vîrsta lui Biden ridică întrebări cu privire la capacitatea lui de a conduce încă patru ani; votanții sînt dezgustați și de scandalul din jurul afacerilor din străinătate și evaziunii fiscale ale lui Hunter Biden, precum și de încercarea lui Joe Biden de a obține un acord de imunitate preferențial pentru propriul fiu.

Există de asemenea tot mai multe dovezi că, în timp ce era vicepreședinte în administrația Barack Obama, Biden l-a ajutat sau a închis un ochi în privința traficului de influență practicat de fiul său: pentru aceste eforturi, nouă dintre membrii familiei sale ar fi încasat plăți de la cetățeni străini. Într-un sondaj recent CNN, o jumătate dintre respondenți au considerat comportamentul lui Biden din acea perioadă ca fiind ilegal (42%) sau imoral (18%), și că acesta a acționat neadecvat pe parcursul anchetării fiului său.

Problemele lui Trump sînt cu mult mai grave – atît juridic, cît și politic. Potrivit unui recent sondaj Fox News, o majoritate a respondenților sînt de părere că acesta a comis acte ilegale (chiar dacă o majoritate a republicanilor consideră că modul în care a fost tratat de Departamentul de Justiție a fost motivat și de politici partizane). Confruntat cu patru inculpări distincte – însumînd 91 de acuzații –, fostul președinte va fi supus procedurilor judiciare pe întreaga durată a alegerilor primare republicane și a alegerilor din noiembrie următor.

Multe dintre acuzațiile împotriva lui Trump – atît la nivel federal, cît și în statul Georgia – se bazează pe teorii juridice slabe sau refutate anterior, unele dintre ele putînd fi anulate în apel. Alte acuzații însă, precum cea de obstrucționare a justiției cu privire la documentele secrete de la proprietatea sa Mar-a-Lago, se află pe un teren solid. Între timp, Trump și susținătorii săi continuă să pretindă în mod fals că alegerile din 2020 au fost furate.

>>

Tema dilemei este piata – si am selectat citeva articole bune

– istorie :

Cora Saurer, https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/la-rascruce-de-drumuri-agora-forul-tirgul-piata-2305292.html

Laurentiu Bratan, https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/bazaruri-de-ieri-bazaruri-de-azi-2305280.html

– lingvistica

Matei Plesu, https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/tulum-kaimak-yogurt-2305289.html

Adina Docea inventariaza orasele Romaniei in https://dilemaveche.ro/sectiune/societate/citeva-impresii-din-romania-turistica-si-estivala-2305612.html .

Iar articolul Stelei Giurgeanu, https://dilemaveche.ro/sectiune/societate/like-ul-scuza-mijloacele-2305611.html , m-a inspaimintat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *