Dilema veche si MAI PUNEŢI MÎNA PE-O CARTE? E CRIZĂ!

Daca v-a scapat articolul lui Plesu din 2003, Despre bucurie în Est şi în Vest , sa il cititi neaparat.

Nu stiam de teoria motivatiei … dar am aflat-o de la Gabriel Giurgiu in Consultări cetăţeneşti. Europene :

“În perioada interbelică, la uzinele General Electric, managementul, impresionat probabil de nou-apărutele teorii ale lui Maslow, a pus la cale un experiment, încercînd să afle cu exactitate ce îi motivează pe angajaţi să muncească mai bine. Au separat o secţie în două. În prima săptămînă, grupul-ţintă a primit un spor de salariu. Productivitatea a crescut. Aha, are dreptate Maslow, omul e motivat de bani. Apoi, au îmbunătăţit condiţiile de lucru. Productivitatea a crescut. Aha, iată, condiţiile de muncă au şi ele rolul lor. Apoi, au făcut o creşă pentru copiii celor din grupul-ţintă. Productivitatea iar a crescut. Iată, viitorul copiilor este alt factor motivant – şi-a zis managementul. Să vedem acum care dintre factori este mai important ca pondere. Şi au scăzut salariile. Surpriză!
Productivitatea a continuat să crească. Au înrăutăţit condiţiile de la locul de muncă. Productivitatea a crescut mai departe. Au desfiinţat şi creşa. Nici o problemă. Productivitatea a crescut continuu. Deoarece nu mai înţelegeau nimic, managerii au cerut echipei de cercetători să treacă la interviuri individuale, pentru a afla ce s-a întîmplat. Rezultatul este trecut în orice carte de teorie a managementului. Angajaţii nu erau motivaţi nici de salariu, nici de condiţiile de muncă, nici de creşa pentru copii. Pur şi simplu, deoarece pe parcursul experimentului, în fiecare dimineaţă, cercetători în halate albe îi întrebau cum se simt şi ce cred despre fabrică, muncitorii se simţeau bine. Erau motivaţi pentru că li se cerea părerea.”

Se aseamana cu ce ziceam eu ca vreau de la un job

Prima oara cind nu il inteleg pe Dan C. Mihailescu :

“Cînd spui că te-au cîştigat Winnetou şi Papillon, nu prea ai ce să cauţi la Kafka, Joyce ori Musil.”

OK, Papillon nu am citit – dar Winnetou si Kafka da. Probabil ca Papillon cu Joyce sunt incompatibili … caci, din pacate, nici Musil nu am frecventat…Oricum Aspiratorul de nevroze imi da senzatia ca sunt pe cultura clasica cu unele incursiuni in cea noua…

Mi-a placut cum face socotelile Mihai Penescu in «Cu cărţile pe masă»

“Sînt un şofer pasionat, îmi plac maşinile, dar zilele trecute am văzut o ştire care m-a nedumerit şi mi-a dat idei. Uzinele Dacia Renault solicită un ajutor de stat în valoare de 170 de milioane de euro, pentru a traversa criza. M-am interesat şi am aflat că au circa 13.000 de angajaţi. Deci ei solicită 13.000 euro per angajat, ajutor de stat. Eu am 80 de angajaţi, deci dacă ar fi să aplicăm aceeaşi regulă, mi s-ar cuveni peste un milion de euro – ajutor de stat. Dacă voi primi un astfel de ajutor, promit că voi menţine tot personalul şi, în plus, voi dona Bisericii 100.000 de euro ca să vină criza şi anul viitor.”

Despre evrei versus palestinieni – si despre ultima solutie Dar cu sinuciderea aţi încercat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *