Teodor Tita este optimist in continuare cu https://dilemaveche.ro/sectiune/pe-ce-lume-traim/articol/vor-rusii-razboi : << Primul dintre ele e că orice mișcare expansivă a Rusiei a fost intens calculată, astfel încît situația să rămînă mai degrabă într-o zonă gri-incertă din care Kremlinul să se poată replia rapid. Așa a fost războiul cu Georgia, așa s-a întîmplat cu tulburările din estul Ucrainei sau invazia Crimeei niciodată asumată deschis – Kremlinul preferă varianta unei secesiuni voluntare a peninsulei. Ridicol, dar asta e narațiunea oficială rusească. >>
Andrei Plesu deplinge starea Bisericii nationale in https://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/intre-religie-si-biserica-1 : <<
Totul se desfăşoară în regimul unei totale şi declarate exteriorităţi şi faţă de problematica duhovnicească, şi faţă de semnificaţia originară şi transcendentă a Bisericii. La rîndul ei, Biserica însăşi e din ce în ce mai „gospodărească”, mai eficientă administrativ, mai „lumească”.
Nu se mai ocupă nimeni de subiecte „depăşite” cum ar fi cele legate de sensul vieţii, al suferinţei, al existenţei răului.
>>
Nu stiu sigur daca Sever Voinescu are dreptate sau nu, pentru ca nu am citit manualul https://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/de-la-ceausescu-la-dalli : << Nu ar fi ei discriminați (ăsta e cuvîntul magic, cuvîntul fetiș, obsesia și cauza cauzelor!) că nu pot spune „Crăciun” cînd colegul musulman poate spune fără probleme „Ramadan”, iar colegul evreu poate spune fără probleme „Hanuka”? >> . Totusi, articolul pare sa aiba dreptate in esenta.
Probabil ca ar trebui sa il citesc si eu pe Schimpeter in original – acum am ocazia sa o fac in romana: https://dilemaveche.ro/sectiune/la-fata-timpului/articol/joseph-schumpeter-istoria-analizei-economice .