Dilema veche si Darwin

Mi-a placut reflexul anti-cultul personalitatii din “Politică şi pubertate”:

“S-ar zice că, în materie de convingeri politice, nu există decît anchiloza senilă şi pubertatea incorigibilă. Stilul adult e o raritate. Opţiunile sînt, de fapt, pre-opţiuni, votul e un mod de a marginaliza realitatea. Deîndată ce un politician ne flatează teoriile politice, angajamentele juvenile, ideile fixe, simpatiile obscure şi idiosincrasiile, insul ne place. De vreme ce ne place, îl alegem. De vreme ce-l alegem, îl susţinem pînă dincolo de rezonabil, ca pe o ipostază a propriului nostru proiect. Plusăm, omagiem, iubim. Iubirea, în versiunea ei ceresc-viscerală, e, şi ea, un reflex clasic al pubertăţii. Jean Daniel e îndrăgostit. Şi, într-un fel, e frumos că mai e capabil de asemenea candori. Dar pe noi, cei de prin partea locului, tipul ăsta de amor principial, dornic să ne facă fericiţi şi ascultători, bucuros să agite dinaintea noastră cuvinte mari şi să ne impună modele „corecte“, tipul ăsta de amor ne-a sterpezit dinţii şi ne-a costat cîteva decenii de delir. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi noroc preşedintelui american! Dar să nu ne fie prezentat ca Mesia. În Europa de Est, procedeul acesta stîrneşte, inevitabil, amintiri fatale.”

Efectele cele bune ale crizei – scuzaţi subiectul m-au distrat serios – iar Sever Voinescu m-a socat cu afirmatia:

“Există totuşi ceva viu şi, din cîte spun mai toţi românii, peren în spiritul conservator de la cumpăna dintre veacul al XIX-lea şi al XX-lea: spiritul lui Ion Luca Caragiale, cel mereu aproape de Take Ionescu. Este, probabil, cel mai bun produs al conservatorismului românesc în veac, este, în mod sigur, cel mai relevant scriitor clasic.Este, pentru mine cel puţin, o excelentă bază de plecare în construirea unei Românii temeinice, prospere, a unei Românii anume făcute pentru români”

Da ,Caragiale e clasic – dar produs al conservatorismului ? Si ce sa construiesti pe 2 lozuri, de ex. ? Ma rog, astept continuarea

Ma intreb, dupa ce am citit Ce-a căutat asirianul în Suedia? , ce ar zice Vintila Mihaescu despre ceangai

Va invit sa cititi un Cristian Ghinea in forma maxima in O lecţie de la praşilă cu garanţii europene despre “merge si asa” si despre comunism cu aplicatie la criza:

“Dar să mă întorc la lecţia de economie învăţată la sapă. Mai tîrziu am aflat că are felurite denumiri academice pompoase, dar în esenţă zice că atunci cînd investiţia e comună şi beneficiile – individuale, oamenii cam trag chiulul şi cei leneşi cîştigă de pe urma celor harnici, aşa că tendinţa e să devenim toţi mai leneşi.”

Recomand citirea Podul cu 1200 de făptaşi – interviu cu Roxana FLORESCU, cofondator şi consultant, Fundaţia PACT –   iar petitia cred ca este aici http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_pentru_sprijinirea_societatii_civile_din_comuna_marginea_jud_suceava-p11792050.html sau http://www.petitieonline.ro/petitie-p11792050.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *