Dilema veche si Pacatele capitale

Cind am citit articolul lui Plesu, Ce ştii să faci?, m-a dus gindul imediat la Ecaterina Andronescu (probabil unde eram in metrou , la Eroilor, de am vazut minunatia ca e girata de Vanghelie ) :

“El se ţine cu dinţii de fotolii şi demnităţi, pentru că n-are la ce se întoarce. Întrucît altceva nu (mai) ştie, e musai să rămînă în front pînă la moarte. Iubit sau nu, eficient sau nu, util sau dăunător, el se va strădui din răsputeri să se agaţe de scena publică, împotriva tuturor evidenţelor. Ce altceva să facă?”

Apropo de articolul lui  Mircea VASILESCU , Artă şi provocare daca nu ati auzit despre Entropa a lui David Cerny – poza o gasiti aici , iar despre natiuni gasiti aici.

Cred ca e prima oara cind nu sunt de acord cu Sever Voinescu, cind afirma:

“braham Lincoln avusese obsesia deschiderii tuturor funcţiilor de putere în stat către absolut toţi cetăţenii americani, indiferent de provenienţa lor socială, religioasă şi politică. Politica americană a ultimelor decenii s-a aristocratizat puternic. Crezul lui Lincoln ţine de muzeu. Barack Obama ştie, un veac şi jumătate mai tîrziu, că America nu se poate conduce decît cu oameni „de aparat“.” ( sublinierea mea)

Aceleasi argumente proaste le-am intilnit si in ‘90 – nu schimbati garda , ca doar ei cunosc treburile …La extrem, nici nu ar trebui sa mai organizeze alegeri …

Totusi , articolul Obama, cel de la început merita citit – pentru a afla ca America are deja ce ii lipsea : istorie si mituri fondatoare.

Cristian Ghinea ma face sa rid cu lacrimi la ceea ce nu e de ris, in La căldură (sau nu), în Occident :

“Conferinţa de la LSE de care vorbeam mai sus era de fapt lansarea cărţii sale despre noua Rusie. Organizatorii l-au pus faţă în faţă cu şeful agenţiei de presă ruseşti (genul de kaghebist inteligent şi unsuros) şi cu corespondenta unui ziar pro-Kremlin la Londra (genul de kaghebistă care purta ciorapi fini în anii ’80 şi iPhone acum, altfel vorbind o engleză impecabilă). Discuţia a fost de pomină. Dl Lucas le spunea ce scrie şi în carte. Că Rusia e condusă de reţele de securişti locali care au subordonat instituţiile, economia şi presa; că sub pojghiţa de prosperitate recentă se ascunde o ţară înapoiată cu o economie cît a Beneluxului; o armată bună mai mult de paradă decît de războaie moderne şi o politică care a regresat de la o democraţie coruptă sub Elţin la un naţionalism autarhic, autoritar şi la fel de corupt sub Putin. Răspunsurile, mai ales din partea ei, veneau permament pe principiul „şi voi aţi omorît negri“: că, de fapt, Occidentul este invidios pe succesul noii Rusii, că se răzbună pe o ţară pe care nu o poate subjuga etc. La care Lucas provoca rîsul audienţei cu replici de genul: auzi, îţi dau eu adresa spitalului psihiatric unde l-au internat pe cutare disident, îi faci o vizită din partea mea şi scrii ceva în ziarul tău? “

Iar Iulian Comanescu vorbeste in Televiziunea angajaţilor, pe banii poporului despre unde se duc banii nostrii :TVR 3 si TVR Info –nici nu stiam ca exista…

Si am ris iar cu pofta la RC (probabil Radu Cosasu), in cu ochii-n 3,14 :

“Criza bate la uşă. Încă o politeţe inutilă. (R. C.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *