Dilema veche si GHID TV PENTRU OAMENI DEŞTEPŢI

Suna bine, asa-i ? Si mie mi-a placut!

Dar cititi inainte neaparat Andrei Plesu cu Sensul vieţii – punctaj pregătitorM-a lovit mai cu seama “Întrebarea cu privire la sensul vieţii apare, în toată spectrala ei nuditate, deîndată ce (şi tocmai pentru că) ţi-ai îndeplinit toate obiectivele.” – primul meu obiectiv a fost sa fiu profesor de matematica – si am fost la acelasi liceu la care am fost elev.

Incep sa il gust din ce in ce mai mult pe Gabriel Giurgiu ( scria si inainte, insa destul de sporadic – acum cred ca are rubrica permanenta) Ratingul crizei şi criza ratingului:

“Avînd în vedere că mi-a trecut de multişor încrederea neţărmurită în înţelepciunea agenţiilor respective, analizele nu le mai asemăn cu tablele lui Moise. Nu sînt nici pe departe axiome. Pot fi puse la îndoială, ceea ce şi fac. În primul rînd, cine zice – vreun grup de intelectuali subţiri, trăitori din donaţii? Nici vorbă. Sînt companii care au certe interese comerciale. Au şi concurenţă. Care, pasămite, nu este suficient de ascuţită. Sînt cîteva mai mari (trei), iar pericolul unei înţelegeri „pe sub masă“ este enorm. Profiturile celor trei giganţi ai împărţirii de ratinguri s-au dublat între 2002 şi 2007, de la 3 la 6 miliarde de dolari. Mai mult, firmele respective sînt plătite chiar de emiţătorii de obligaţiuni. Ceea ce e curat conflict de interese. Nu au putut observa sau nu au avut interesul să observe criza care se cocea sub nasul lor? Incompetenţă sau înşelătorie? Toate părerile acestea (inclusiv întrebarea de final) nu aparţin vreunui critic marxist al capitalismului, ci chiar lui Henry Waxman, distinsul preşedinte al Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanţilor.”

Nu sunt fumator, insa Lucian Mindruta ma face sa intru in priza cu al sau Fumatul permis – sau de ce ultimul ministru al Sănătăţii va intra în istoria cimitirelor ca un pasionat furnizor:

“Logica e simplă şi anglo-saxonă: fumătorii costă mai mult sistemul sanitar, fără a contribui mai mult. Ţigara jos că e din banii mei!”

2 observatii scurte:

  1. daca e asa, atunci sa contribuie mai mult – exista ceea ce se numeste taxa pe viciu
  2. Nu stiu daca s-a gindit ca aceeasi regula se poate aplica si la bautura( care face dezastre peste tot, inclusiv la volan), la mincare(E-uri, modificari genetice, etc). Daca cineva ne-ar zice: “Bautura jos ca e din banii mei?”

Cristina Hermeziu are un argument rapid impotriva nationalismului primar:”

Confruntate, discursul „pentru europeni“ şi discursul „pentru francezi“ se luminează reciproc: unul e demagogic, celălalt – populist. Fără a dramatiza, un raţionament economic simplificat la maximum poate ilustra efectele-bumerang ale naţionalismului-protecţionist. Dacă, spre exemplu, constructorul Renault, cu uzine la Piteşti, ar muta producţia înapoi în Franţa, mai puţine locuri de muncă din România vor antrena o diminuare a puterii de cumpărare, în consecinţă o scădere a consumului, inclusiv din faimoasele supermarketuri ale mărcii franceze Carrefour, implantată cu succes în ţara maşinilor Logan!”

Va invit sa cititi toata partea cu Ghidul TV – sunt oamenii de aceeasi natura cu noi care se uita la TV si vad lucruri interesante. Din punctul meu de vedere, regret emisiunea Plesu + Liiceanu  – ii trimiteam pe copii sa se uite la un desen animat – si stateam 1 ora in delectare.

Mi-a placut si articolul despre cum sa obtii un grant (original aici)  – stilul american optimist ca poti reusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *