Nu stiam ce nu imi place la “De ce le e frica nu scapa” – si Dilema m-a lamurit prin Mircea Vasilescu, O criză greu de înţeles :
“Să-l propui pe contracandidatul tău la funcţia de premier e neserios. În plus, miile de afişe apărute peste noapte care convoacă poporul la referendum conţin un mesaj agresiv la adresa parlamentarilor, neserios şi iresponsabil: „De ce le e frică nu scapă“, zice preşedintele din afiş. Adică „le-arăt eu lor, o să-şi piardă posturile, căci vom avea un Parlament cu mai puţini membri“. Un fel de inimiciţie personală, plus prezumţia de vinovăţie („le e frică“ de ceva…) intervin cu totul neadecvat în ceea ce ar fi trebuit să fie un comportament sec, instituţional: preşedintele cheamă poporul la referendum pentru a-i afla părerea despre cum ar trebui să fie parlamentul. Atît.”
Iar Gabriel Giurgiu pluseaza corect in Limba română :
“ Refuz să cred că un agramat (adică o persoană care a luat bacalaureatul prea uşor şi nu are o doză minimală de lecturi la activ) poate fi bun administrator al trebilor publice. Omul care nu foloseşte corect limba maternă dovedeşte că a trecut mult prea uşor prin şcoală. De aceea, nu cred că ştie bine nici economie, nici legile, nici anatomie, nici sudură, nici arhitectură. Contabilul, avocatul, medicul, instalatorul şi arhitectul respectiv nu pot să-mi inspire încredere dacă au probleme cu exprimarea corectă. De ziarişti, nu mai vorbesc. “
Cum e criza ? Ca o piesa de teatru, crede Robert Skidelsky :
“Toate acestea contribuie la o stabilitate considerabilă a pieţelor, atîta vreme cît convenţiile durează. Dar ele sînt susceptibile de schimbări bruşte în faţa veştilor proaste care vin şi trec, deoarece „nu există o bază solidă de convingeri ferme care să le confere stabilitate“. Este exact ceea ce se întîmplă într-o sală de teatru aglomerată atunci cînd cineva strigă „Foc!“. Fiecare se va repezi să iasă afară. Ceea ce nu este un comportament „iraţional“, ci un comportament raţional în faţa incertitudinii. Este, în esenţă, ceea ce s-a întîmplat toamna trecută. “
Ok, si eu sunt din generatia decretei – insa unul dorit ( mama putind sa faca avort , dar nevroind) – dar nu am fost de acord cu I.P. (Iaromira Popovici) in argument :
“Am fost nevoită nu numai să port uniformă şi cravată de pionier, să cînt imnul în fiecare dimineaţă şi să învăţ statutul UTC” – cine te-a pus sa inveti oribiculozitatea aia de statut UTC? Tin mine ca am fost facut UTC-ist printre ultimii ( desi aveam note printre primii …)pentru ca nu reuseam sa inteleg ce scria in manualul ala – si eram incapabil sa invat ce nu intelegeam, Iar cind m-a facut UTC cineva din comisie ne intreba si altcineva deschidea pagina din manual sa citim raspunsul. Pentru ca eram miop nedescoperit, nu vedeam – si am spus, in risetele generale : “Aduceti cartea mai aproape, ca nu reusesc sa citesc!”
Si iar o contrazic pe IP : “ci chiar să fiu competitivă la examene în care erau mereu peste 5 pe un loc şi se intra cu medii de aproape 9”. DA? La Caragiale s-a intrat in 1984 cu doi cinzeci la RO si doi si ceva la Mate, la treapta intii – la clasa T ( ma rog, eu eram la mate fizica). Iar una din problemele ROmaniei de azi se datoreaza si economistilor ce sunt la putere . Vroiam sa dau la ASE, unde se dadea MATE si Economie. La mate faceam problemele de admitere(examenul tinea 2 ore) intr-un sfert de ora! Iar economia era ca manualul UTC – plin de nea Nicu …Si acei studenti conduc azi …Nu vorbesc decit ca da, poate sun cei mai buni …dar au trait intr-un mediu …
Mi-a placut sugestia lui Florin Iepan, Greva decreţeilor : “ Aşa că eu propun o grevă a decreţeilor. O zi în care să nu mai facem nimic. Să ne îmbolnăvim toţi peste noapte. Un gest neoficial, nesindical – apolitic, dacă se poate aşa ceva – sînge în vene cum se spune, adrenalină. Haideţi să ne imaginăm două milioane şi mai bine de oameni între 30 şi 40 de ani, care să blocheze tot şi toate – armata, poliţia, drumuri, străzi, vămi, ministere, aeroporturi, fabrici şi uzine, televiziuni, ziare şi posturi radio. Fără lozinci. Fără revendicări. Fără lideri… Să nu spunem nimic, dar în primul rînd să nu facem nimic din ce vor ei, adică să ne lăsăm administraţi, conduşi, guvernaţi. Să ne oprim pur şi simplu. Să stăm.”
Si as vrea sa cititi despre Războiul Casei Albe cu Fox News – pare sa fie luata de pe tarimuri mioritice – iar Bush pare democrat fata de Obama.