Teodor Tita discuta despre urmatorul pas in relatia cu Rusia , https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/pe-ce-lume-traim/greata-2255970.html : << Anterior, însă, autoritățile americane reușiseră să obțină eliberarea lui Brittney Grinner, o baschetbalistă acuzată de ruși că se afla în posesia unor substanțe interzise. Grinner și-a recăpătat libertatea după luni multe de negocieri, în cadrul unui schimb de prizonieri în urma căruia un celebru traficant de arme aflat în închisoare în Statele Unite a fost eliberat. >> Totusi, stiu ca banii inving greata ….
Mi-a placut trinta lui Andrei Cornea cu ChatGPT https://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/situatiunea/la-trinta-cu-ia-2255954.html : <<
M-am prins unde stau rău IA și, ca să am ultimul cuvînt al omului, i-am cercetat în final la metaforă. Am întrebat: „Ce poți citi de pe buzele unei prăpăstii?”.
ChatGPT m-a mustrat blînd și imbecil: „Nu se poate citi nimic de pe buzele unei prăpăstii, deoarece o prăpastie este o adîncitură mare în pămînt, iar buzele sale reprezintă marginile superioare ale acestei adîncituri…”.
În schimb, Bing a priceput măcar că nu pricepe – bilă albă pentru el. A răspuns cinstit: „Nu sînt sigur ce vrei să spui cu această întrebare. Poate că este o glumă sau un joc de cuvinte? Dacă da, îmi pare rău, dar nu le înțeleg”.
>>
Iar Adrian Cioroianu scrie pe scurt despre istoria Rusiei in https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/marea-putere-pe-care-nimeni-n-o-vede-amestecam-un-2255859.html << Ceea ce se întîmplă cu Rusia astăzi nu este, iarăși, ceva cu totul nou. Cu siguranță – geografic vorbind – există o Rusie europeană, după cum există o Rusie asiatică. Dar acest balans politic, între partizanii ruși ai europenizării (de la Petru cel Mare la Mihail Gorbaciov) și cei ai autoizolării sau ai căutării unei identități ruse (care de cele mai multe ori este o identitate imperială, de la Ivan cel Groaznic și pînă la Stalin), acest balans, deci, continuă și azi. >>