Ce as putea sa le povestesc? Le-as da sa citeasca 1984 . Si apoi le-as spune citeva povesti adevarate:
- Statul la coada la mincare – de dimineata pina seara – asa am citit enorm
- Nu aveai voie sa te inscrii la biblioteci straine fara aprobare – si nu o primeai. Daca te prindeau, aveau lege sa te dea afara de la liceu
- Despre cum bunica mea a fost luata si (probabil) dusa in Rusia – si nu s-a mai auzit nimic de ea.
- Despre postul de radio Europa Libera care se asculta – si nu vorbeai
- Despre cum toate cartile de scoala si toate almanahurile( inclusiv Anticipatia) aveau pe a doua pagina portretul lui Nicolae Ceausescu – iar pe a treia un citat.
- Cum nu reuseam sa inteleg nimic, dar nimic din economia socialista predata la liceu – si ma durea capul cind incercam.( In afara de faptul ca era impanata cu citate de Nicolae Ceausescu )
- Cum apa calda /gazele / caldura erau din cind in cind.
- Cum programul la TV era de 2 ore in fiecare zi lucratoare – si atunci despre realizari sau ceva cuvintari de Nicolae Ceausescu
- Cum Dallas si TeleEnciclopedia si 10 minute simbata de desene animate erau singurele frecventabile( si Dallas nu foarte mult timp)
- Cum se inchidea lumina electrica seara – si invatam la luminare.
Sper sa ma creada si sa inteleaga ca , desi pare o idee buna, aplicarea este necesarmente proasta. Si va las cu un banc ce sintetizeaza aceasta:
Un profesor de economie de la un colegiu a declarat ca nu a picat vreodata pe cineva la examen, dar a picat odata o grupa intreaga. Acea clasa a insistat ca socialismul este functional si ca nimeni nu ar trebui sa fie sarac si nimeni bogat, toata lumea EGALA! Profesorul le-a spus, “OK, vom face in grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, si fiecare va primi aceeasi nota, astfel incat niciunul nu va pica si niciunul nu va primi nota 10.” Dupa primul test, notele au fost adunate si impartite la numarul de studenti, si toti au primit un 8. Studentii care au studiat intens au fost suparati, dar cei care au invatat mai putin au fost bucurosi peste masura. Cum cel de-al doilea test se apropia, studentii care studiasera putin au invatat si mai putin, iar cei care studiasera mai intens si-au spus ca si ei vor o “pomana”, asa incat si ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost 6! Nimeni nu mai era fericit. Cand a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 . Notele nu au fost crescatoare deoarece au aparut certurile, acuzatiile, ura si nimeni nu a vrut sa invete pentru beneficiul altuia.Spre marea surpriza a tuturor studentilor, toti au picat. Profesorul le-a spus ca socialismul va pica in final deoarece, atunci cand recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acorda acea recompensa, nimeni nu va incerca sau va vrea sa aiba succes. Nu putea fi o explicatie mai simpla.
Totusi, ca sa partram proportiile, programul de 2 ore a fost doar timp de 3 ani (intre ’85 – ’88) – nu ca in rest a fost mai stralucit..
Europa Libera se asculta de multa lume si nu era mare secret – normal, nu se vorbea de asta in public.
Oricum, pentru tinerii care nu au prins acele vremuri, ar fi o precizare – pentru multi oameni in acele vremuri, mai ales cei care nu erau asa de in varsta incat sa fi experimentat viata inainte de comunism, acel mod de viata li se parea aproape ‘normal’ si singurul posibil – putini isi imaginau ca se poate trai si altfel, ca regimul comunist nu e vesnic..