Andrei Plesu face Psihologia imnului național cu gratie si fara umor: <<Prin contrast, „Deşteaptă-te române!“ descrie un neam aflat în stare comatoasă („somnul cel de moarte“), asuprit constant, pînă la anihilare, de tirani barbari şi duşmani cruzi. În trei din cele patru strofe cîntate în mod oficial, cuvîntul „moarte“ e nelipsit. În celelalte strofe se enumeră, amar, „plăgi fatale“, „intrigă“, „viclene uneltiri“, „a pizmei răutate“, „un jug din seculi“ pe care îl purtăm „ca vitele“ şi alte asemenea orori, de care trebuie să scăpăm, „cu braţele armate“, „acum ori niciodată“. Mai aflăm, că nişte „cruzi“ vor să ne fure pînă şi limba. Ceva ultimativ, de o nemiloasă urgenţă, trebuie întreprins, dacă nu vrem să rămînem „sclavi“ pe pămîntul propriu. Cine nu se conformează „de fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă“. Ni se sugerează şi un sumar, dar drastic program de politică externă: trebuie să strigăm „în lumea largă că Dunărea-i furată“ şi „să dăm dovezi la lume“ că ne tragem din romani. Textul merge pînă acolo încît ne cere să sărim asupra duşmanilor „ca lupii-n stîne“, metaforă stranie pentru un popor de ciobani mioritici, prieteni „tradiţionali“ ai mioarelor, şi nu ai devoratorilor lor… >>
Mircea Vasilescu enumera citeva probleme europene in Cu buzunarele goale, dar cu steagul sus :„Problema românilor.“, Controalele la frontierele interne. ,Steaguri în trepte.
Gabriel Giurgiu se intreaba “Eu cine votez?” in Fișa mea de partid – si ajunge la un raspuns armenesc. Eu, din pacate, nu sunt convins ca Uniunea Armenilor are motive pentru …
Ovidiu Nahoi se intreaba Război în Europa? De ce ar fi posibil . Daca cititi, cred ca incepeti sa va faceti provizii…
Sever Voinescu citeaza dintr-un discurs Sarkozy memorabil :”Economia de piaţă este piaţă reglementată, piaţă pusă în serviciul dezvoltării, în serviciul societăţii, în serviciul nostru, al tuturor. Piaţa nu este legea junglei, nu este profitul exorbitant al unora şi sacrificarea tuturor celorlalţi. Economia de piaţă este concurenţa care reduce preţul în beneficiul tuturor consumatorilor. Capitalismul nu este termenul scurt, ci durata lungă, acumularea de capital şi creşterea pe termen lung”
Daca vreti sa stiti ce mai gindesc romanii( si altii!) despre UE, URSS si SUA cititi statisticile si interpretarea lui Cristian Ghinea in Pe cine mai iubesc românii?
Daca va intereseaza despre cum a fost in Romania, aveti O poză în sepia: România, cca 1991 de Sorin Ionita – o relatare adfevarata( imi amintesc de telefonul portocaliu …)
Adriana Saftoiu scrie un rezumat al unei povestiri de G.G.Marquez E rău. Ce bine! – interesanta, merita citita.
Va citez din articolul lui Bogdan Voicu Despre tranziție, de la nasol la nașpa :”Prin anii ’60, cercetătorul american Mollie Orshansky avea să facă o observaţie care a devenit esenţială pentru studiile despre sărăcie. Asemenea frumuseţii – a spus ea – sărăcia rezidă în ochii privitorului. Cu alte cuvinte, indivizii sînt sărăci sau nu în funcţie de grila cu care este evaluată starea lor de sărăcie. Astăzi lucrăm încă cu concepte precum „sărăcie absolută“ şi îi etichetăm drept sărăci, de exemplu, pe cei care trăiesc cu mai puţin de un dolar (PPP) pe zi.” Daca cititi acest blog , sigur aveti mai mult de 1 dolar pe zi( 31 pe luna …) . Va urez 100 de dolari pe zi!