Agatha Christie versus Stephen King

Nu e un post de genul bruce lee il bate pe van damme , ci e raspunsul la o provocare : “Care este genul tau de… suspans?

Mai degraba este despre horror versus  literatura politista . Si m-am gindit la modul in care isi pun amprenta cele 2 genuri asupra mea, ca cititor,

(adaugat 8 la sugestia lui Vlad Puescu)

Nr Criteriu Horror politista
1 Numar de pagini Mai degraba mare > 500 De obicei,mediu.Poate fi si mic
2 Provenienta suspans De obicei, de la actiune desfasurata. Pe masura ce se desfasoara capeti tot mai multe groaza. De obicei  ti se da la inceput fie detaliile misterului, fie faptasul. Ce urmeaza e, de obicei, glazura de pe tort – dar ai fi putut sa stii de la inceput totul
3. Re-citire Incepi sa observi amanunte care ti-au scapat si care iti produc alti fiori De obicei, stiind cine e criminalul, cu greu te abtii sa nu zici “ Dar e evident” .Asa ca re-citesti doar cartile politiste bune.
4. Re-povestire (la prieteni, de ex.) Nu prea treci de nivelul “ Ala negru ce respira greu” O poti re-povesti – dar fiind atent la amanunte.
5. Mindrie Nu Te poti lauda ca ai stiut criminalul de la inceput(dar era evident!)
6. Afectarea vietii personale Daca e bine scris, si o simpla tuse in autobuz te face sa fii paranoic. De obicei, nu(sindromul “ Nu mi se poate intimpla mie”)
7. Antrenare personala Daca esti cardiac, nu citi noaptea.In schimb emotivitatea ta va creste (vezi punctul 6) Daca intr-adevar te gindesti la rezolvarea misterului, devii din ce in ce mai logic
8. Protagonisti De obicei, fiinte supranaturale, dotate cu puteri mai mari ca ale oamenilor de rind(telepatie, hipnoza, telekinezie, etc) Detectivul, criminalul , mortul(mortii?) si logica de fier.
9. Viziunea asupra lumii Fantastica- oricind te poti intilni cu o supra-doza de supra-natural. Optimista sau Pesimista – dar in orice caz, rationala.

 

Puteti re-citi criteriile luind ca exemplu, Apocalipsa versus Zece negri mititei.

Daca mai credeti ca puteti adauga ceva, va astept in comentarii… Ar fi bine sa fie 10 puncte …

Later Edit : Acelasi post, intr-o forma ceva mai frumoasa, si pe nemirabooks ,  http://www.nemirabooks.ro/genul-tau-de-suspans-agatha-christie-versus-stephen-king.

Multumesc Vlad pentru re-formatare!

2 thoughts on “Agatha Christie versus Stephen King

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *