Cum obtii un apartament de 4 camere–credit ipotecar

Te duci la banca. Obtii, pe baza venitului curent , un credit ipotecar de 100.000 Eur – pe 21 de ani cu 2800 RON pe luna( curs valutar actual: 4.4306) . Nu uitati ca banca da 85% din suma – 15% ii dai tu.

Linistit (oarecum) pe partea financiara incepi sa cauti apartamente . Gasesti tot felul de oameni care vor sa faca acelasi lucru – sa vinda apartamentul si sa cumpere altul – si vor sa te amine pina gasesc pe celalalt. In sfirsit, gasesti 3 apartamente convenabile – si al 4-lea gata aranjat – dar cere o suma enorma pe el – cam cu 20.000 mai mult decit celalalte.

Al patrulea se tot da lovit( “nevasta trebuie sa fie de acord” ) – si nici nu iti da copii dupa acte sa faci evaluarea . Asa ca faci evaluarea la cele 3 – si iti ies pe la 70.000 . Revine cel cu nevasta si iti da copii- faci evaluarea si iti da ca la ceilalti trei – aceeasi suma. Desi e zona mai buna….

Ramine unul din ele cu 67.000  EUR – mai putin decit evaluarea – ai reusit sa negociezi. Dar ii vrea pe toti in EUR. Iti deschizi cont in EUR.

Vorbesti cu proprietarul sa scoata actele( enel, adeverinta proprietari, certificat fiscal s.a.m.d.) E luni –si va intelegeti ca semnati actele pe 30 – caci pe 1 se scot din nou actele. 30 cade luni.

Banca te cheama pe 27 , vineri , sa ii dai acte si tu.

Vii la ora 14. La ora 15 vrea TOATE actele de la proprietari . Vorbesti prin agentul imobiliar – si reusesti sa ii aduni.   La 16 iti spune ca nu poate obtine creditul ipotecar – trebuie sa faci unul nou! Si nu a fost aprobat.Si nu are speranta pentru luni.

La ora 17 banca mai te cheama o data  -  a fost aprobat  – dar mai trebuie sa aduci azi – o copie de BI – a ta!

Ajungi la 18 – si agreezi sa vina notarul si sa semnati la ora 13 – banca zice la 12, dar tu zici sa fie o ora in plus.

De dimineata mai rezolvi citeva treburi( homebank la servici, certificat suplimentar de singur)si te duci sa te relaxezi la bazin. Banca iti da telefon pe la 11 – va vedeti la 14:30 ca nu au iesit actele.

La 14:30 inca nu sunt gata. Semnezi alte hirtii. Sunt gata si actele. E alta problema: propietarul nu are suma de platit in lei pentru notar+ agent imobiliar(9000). Convii asupra unei sume in lei si una in EUR. Notarul reface actele. Cind le da bancii, nu iese un euro la cursul convenit. Schimb suma in lei . Refaci toate actele.

In sfirsit, la 18:00 se termina – ai semnat, ai tot – dar transferul in contul proprietarului se va vedea abia miine.

Il linistesti – si a doua zi e si el linistit – mai putin 17 EUR.

The END

10 thoughts on “Cum obtii un apartament de 4 camere–credit ipotecar

  1. felicitari si sa il stapanesti sanatos!

    eu am reusit sa cumpar unul ap. nou anul trecut, pentru ca vazut si placut la prima vedere. in plus:
    – am avut un broker de credit care a intermediat el totul pentru mine la banca, el luandu-si comisionul direct de la banca.
    – gasit oferta de credit pe care nu as fi gasit-o daca as fi intrat eu pe usa oricarei banci din RO.
    – pana si copiile dupa original la toate actele le-am scanat si le-am trimis prin e-mail si le-a dat el “conform cu originalul”
    – cu evaluarea la fel, am dat google dupa numele firmei, am vazut ca e ok, facut contract doar prin e-mail, printat, semnat, scanat din nou,…, platit prin OP.

    pur si simplu m-am prezentat la banca unde a venit notarul si toate actele au fost gata.

    iar ca pret nu am iesit cu nimic mai mult de cat calea traditionala, din contra am fost f. multumit ca am scapat de mizeriile pe care le-ai descris tu mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *