Daca va deranjeaza masinile parcate pe trotuar aveti in continuare o idee de la dnul Octavian Manescu despre cum se face o sesizare :
“Exista in Regulamentul de aplicare al Codul Rutier doua articole, 142 lit. n) si 143 lit. a), care reglementeaza oprirea si stationarea pe trotuar. Este acolo un compromis pe care il inteleg, chiar daca nu-l pot accepta pe de-a-ntregul. Pana la urma totusi trebuie sa fim pragmatici… Se spune ca atat timp cat soferul lasa libera, pentru circulatia pietonilor, o bucata de trotuar cu latimea de un metru, este in regula.
Daca acest lucru nu se respecta puteti proceda dupa cum urmeaza: sunati la Politia Locala a orasului/sectorului in care se intampla situatiunea si reclamati problema. Va trebui sa furnizati numele dvs. si eventual cateva date personale. Solicitati deplasarea unui echipaj la fata locului pentru ca acesta sa constate justetea aspectelor reclamate, mentionand numarul de inmatriculare al autoturismului parcat neregulamentar. Pentru constatare ei face uz de mijloacele video (aparat de filmat) din dotare si vor aplica amenda specificata in Regulament. Atunci cand faceti reclamatia telefonica puteti cere sa fiti chemat la fata locului drept martor daca ei considera ca este nevoie (eu asa fac). Si mai puteti cere, in cazul in care aveti suspiciunea ca dispeceratul nu trateaza cu seriozitate sesizarea dvs, sa vi se comunice numarul de inregistrare al sesizarii (au ei un registru intern). Apoi sunati dupa vreo doua ore sa vedeti cum s-a inchis cazul.
Trebuie sa luati in calcul inca un aspect (poate evident, dar nu mai putin important): este bine sa va asigurati ca masina care blocheaza trotuarul va fi acolo si peste, sa zicem, o ora de la momentul sesizarii. Este un interval suficient pentru ca echipajul de politie sa se deplaseze acolo. Pentru a preveni “punerea pe drumuri” inutila, eu urmaresc cateva zile la rand zona si, de obicei, constat ca unii soferi dezvolta “obisnuinta” de a parca acolo pe durata intregii zile. Astfel devin “candidati” J
”
Din pacate reglementarea respectiva a fost gandita pentru tarile civilizate, nu pentru Romania – la noi in marile orase mai nimeni nu respecta nici macar indicatoarele de oprire interzisa, daramite interdictia de a ocupa intregul trotuar..
Cauze sunt multiple – lipsa de parcari amenajate in orase, lipsa de civilizatie si multe altele..
Si cu toate astea ar trebui respectata!