Nu imi plac deloc afirmatiile care nu au fundament.
Exemplul practic 1 – usor de demonstrat / demolat :
Primesc un CV de la un Java Developer – cu rugamintea de a il trimite la HR. Ma uit in CV – o experienta de 10 ani + , la diverse companii. In CV existau
* citeva cuvinte cheie : GWT, Hibernate, WebServices, XML, Sql si altele.
* citeva texte de genul : Foarte Bun Programator tehnic , Excelent Comunicator si altele
Dialogul a fost ceva de genul:
Andrei Ignat, AI: : Si ce te recomanda ca f. bun specialist( blog, certificari, etc)
El: CV-ul ma recomanda. ce am muncit este peste orice blog si certificare. aplicatiile dezvoltate dintr un cv sunt peste texte de blog sau certificari.
AI: E vreo aplicatie pe GitHub? Unde se poate vedea codul sursa ?
El: Ar trebui sa stii ca aplicatiile clientilor nu stau pe GitHub.
Te inseli. Faptul ca ai lucrat pe o aplicatie si angajatorul a fost multumit de treaba facuta iti da automat titlul de programator bun. […]
AI: "Faptul ca ai lucrat pe o aplicatie si angajatorul a fost multumit de treaba facuta iti da automat titlul de programator bun. " Ai perfecta dreptate. E undeva un feedback de la un fost angajator ?In CV ? Sau pe Linkedin ,ai recomandari de la fostii angajatori ?
El: “nu. nu sunt in relatie cu ei pe linkedin si unde am lucrat eu nu e o practica recomandarea. n au timp de asa ceva. si cred ca s ar simti deranjati sa le cer dupa atata vreme. nici nu am mailul lor, nu suntem in relatie zilnica.”
AI: Pai…. atunci cum stiu eu/HR ca "ai lucrat pe o aplicatie si angajatorul a fost multumit de treaba facuta" ? Ce te recomanda?
El:”da, nu am cum sa demonstrez. daca crezi ca mint…nu mai e nimic de facut”
Aici e mai simplu. Ce morala vad eu aici? Daca esti programator de 10+ ani, ar trebui sa ai un portofoliu personal ( blog, proiecte proprii)
Exemplul practic 2 – greu de demonstrat / demolat :
Cititi http://construimimperii.ro/blog/cum-sa-scapi-de-datorii/
Acolo sunt iarasi afirmatii greu de demonstrat. Ma iau doar de cele mai evidente:
1. “Cine este Daniel Zărnescu?
De-a lungul timpului am jucat multe roluri pe care am încercat să le duc la nivel de excelență:”
Intrebarea este la persoana a treia, raspunsul la persoana intiia. Bunicica comunicare
2. “am scris nu mai puțin de patru cărți de dezvoltare personală și profesională : […] Pe mine mă cheamă George (comunicare).”
Serios? George pentru prieteni si Daniel pentru restul lumii, sau cum?
3. “ca trainer și coach, am fondat școala de formare în coaching Coach Mastery, dar și Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Excelenței (ICDE);”
Daca va uitati la traineri CM / fondatori ICDE , aveti aceeasi aproape aceeasi structura la amindoua:
Daniel Zarnescu ,Marius Simion ,Gratian Sonu .
Mai mult , la http://www.coachmastery.ro/ , sunt
“6 module de training a catre 3 zile fiecare care se intampla o data la doua luni”
Ca sa aveti o proba a comunicarii efective clare , mai cititi o data propozitia de mai sus.
Sa luam , de exemplu la modulul doi,”TEHNICI DE COACHING”,scrie
“modulul in care vei adauga o centura de instrumente noi, pentru a maximiza rezultatele clientilor care iti calca pragul cabinetului” – deja vei avea cabinet …
“ vei putea tine sedinte intregi de LIFE COACHING (coaching bazat pe situatii de viata, relationale in special, blocaje emotionale sau situatii conflictuale)”
Cred ca bietii psihologi cu ani de facultate isi dau palme ca nu au facut in 2 module ( ma rog, nu isi trag palme – unii din ei chiar scriu http://www.makavelis.com/2015/03/diferente-psiholog-speaker-motivational.html )
4. Afirmatii care pot fi adevarate sau nu – le lipseste, ca la exemplul cu IT-istul de mai sus, dovada :
“ca antreprenor, sunt fondatorul celei mai mari edituri de dezvoltare personală cu autori români, din țară – Stepout Publishing House (SPH)” - cele mai mari edituri dpdv numar de carti ? dpdv suprafata de depozitare carti ? dpdv retururi de carti? Cum se dovedeste asta?
“am câștigat proiecte de milioane de euro pentru diferite companii private, instituții publice sau ONG-uri;” Macar o instutie publica ar trebui mentionata…
5. afirmatii la care nu pot fi decit sarcastic cind le citesc:
“de la Daniel Zărnescu fondatorul celei mai mari rețele de site-uri de dezvoltare personală și profesională din România” ( sublinierea mea la amindoua)– Imi pare rau ca nu l-am cunoscut pe Daniel Zarnescu pina acum. Profesia mea implica C# – nu am dubii ca profesional stie mai mult C# decit mine … Personal nu stiu daca este asa…
Diferenta intre Daniel si IT-ist ? Cred ca Daniel face mai multi bani, desi s-ar putea sa fie ca in bancul cu mosul la doctor
Doctore, vreau reteta de viagra
De ce?
Vecinul meu spune ca face s[]x in fiecare dimineata si vreau si eu
Pai… spune si tu la fel…
Nu cred in obligativitatea proiectelor personale. Adica, tu il angajezi pentru ce a facut pentru distractie in timpul liber? Sau daca nu isi foloseste timpul liber pentru proiecte de pus in portofoliu e neangajabil?
Nu. Insa cum dovedesti ca esti programator bun? Doar vorbe ?!
Nici eu nu cred in proiectele personale sau portofoliu. Majoritatea nu au asa ceva. Trebuie sa fii un anumit gen de persoana ca sa ai asa ceva si astia sunt destul de rari printre programatori. Majoritatea nu fac valuri dar fac treaba buna.
Cum stii ca sunt buni? Daca au 10+ ani ar trebuie sa poti sa ai feedback de unde au lucrat. E imposibil sa nu poti afla nimic de ei dacat daca esti total incapabil ca HR si nu cunosti pe nimeni. Ideal ca om de HR ar trebui sa cunosti un om in fiecare companie, sa tii legatura cu ei si sa iti povesteasca cum sta treaba. Ar trebui sa stii tot ce misca, altfel esti degeaba
Tudor :
Sa zicem ca ai 10 CV-uri de developeri . 9 dintre ele au afiramtia ” Sunt un developer foarte bun” – si sustin aceasta afirmaie prin proiecte proprii + recomandari de la fostii angajatori
1 contine doar afirmatii ” Sunt un developer foarte bun”
Sigur o sa ii vezi pe primii 9.
Esti sigur ca vrei sa il vezi pe ultimul ?