Tocmai citesc “Lebada neagra” de Nassim Nicholas Taleb ( via Luca Niculescu, la recomandarea lui Cristian Ghinea din Dilema)
Imi place ingrozitor de mult – este extraordinar modul in care da concretete ideilor,precum si metaforele de tipul “textura realitatii”
O intrebare pentru cei care nu au citit:
Daca o moneda, cu 2 fete – cap pajura- pe care o arunc de 99 de ori si cade cap – a 100-a oara ce va cadea ?
Astept raspunsul in comentarii…
Link curtea veche , link wikipedia, amazon: The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable
Eu nu cred ca e posibil asa ceva: sa arunci o moneda de 100 de ori si de 99 de ori sa iasa cap!
E o terorie matematica (e adevarat ca se refera la un numar mai mare de aruncari, dar se poate
observa si la 100). Pana la urma toata teorie e bazata pe niste fenomene pe care nu le intelegem pe deplin si
le luam ca atare.
Deci, pentru mine intrebarea nu are sens: Nu cred ca vei intalni aceasta situatie, pornind de la premisa ca sunt sanse egale sa iasa cap si pajura.
Acum vad textul in engleza: The impact of the highly improbable. Deci e o tema speciala pe ceva ce este foarte improbabil. Asa ca reformulez putin: cred ca astfel de situatii pot fi ignorate. Mai bine te concentrezi pe situatiile care sunt mai posibile. Asta imi aduce aminte de un film: 21 cu Kevin Spacy. Sunt cateva lucruri interesante acolo. Exemplul cu concursul cu trei porti!
Oricum o sa citesc putin despre asta si probabil revin PROBABIL cu un comentariu.
Te sfatuiesc sa citesti cartea, tocmai pentru ca "astfel de situatii" NU pot fi ignorate….
OK,astept alte raspunsuri pina la sfirsitul zilei – si postez ce scrie autorul…
conform teoriei, in conditii ideale, nu se poate preciza ce va cadea la a 100-a aruncare! Va cadea sau cap sau pajura! 50%
Intrebarea ta m-a "bantuit" azi si am incercat sa aflu parerea colegilor despre asta. Am primit un singur raspuns: … atat un smiley. Pesemne au crezut ca e o gluma nereusita.
Revenind la mine: am inceput sa caut despre carte: am gasit cateva pareri scurte care m-au captat imediat: mi-au zburat print minte o multime de imagini – un documentar History Channel despre vulcani, problemele economice serioase pe care le incerca multe firme, urcatul in cires, momentul cand era aprope sa ma innec. Care erau sansele pentru astfel de evenimente: 1/100 ? 1/1000? 1/10000? Cine stie?
Apoi am gasit un comentariu despre traducerea inexacta a cartii. Atunci am cautat-o si am gasit-o in engleza in formt pdf. Stiu .. nu e corect, dar eu sunt manat de entuziasm: daca astept pana vine de pe amazon e deja tarziu. E cam mare si nu stiu daca o sa o pot citi, dar un capitol tot o sa apuc sa citesc.
Ca o masura imediata mi-a dat mult de meditat. Cred cu tot mai multa tarie ca e foarte importanta teoria aceasta a situatiilor aproape imposibile. In acelasi timp ma intristeaza, ma face sa ma gandesc la efemeritatea noastra ca si oameni. Asta asa, fara sa stiu ce cuprinde cartea si ce teorii s-au dezvoltat in directia asta.
Un singur lucru mi-am promis de cand am inceput ca aflu despre aceasta teorie: Daca nu are o plicabilitate practica pentru mine, ceva care sa imi faca viata mai buna – orice, cat de mic, o sa o pun in categoria teoriilor americane sforaitoare si cu nimb care promit mult si fac nimic. Hei! E mecanismul meu de aparate impotriva negustorilor de fantezii care le gasesti la tot pasul! Asa ca la obiect stimabile! Sa vedem ce ai gasit ce merita mentionat!
OK, simplificind urit ceea ce zice autorul :
50% e raspunsul pentru academicieni.
Pentru cei implicati in viata reala , raspunsul e "cit vrea cel care arunca" -e clar ca are o metoda de a trisa …
Iar cit despre aplicarea in viata reala – autorul a fost implicat mai mult decit noi in viata bursiera, iar citirea cartii m-a convins ca nu e imposibil de cistigat la bursa – si pentru prima oara chiar vreau sa studiez problema.
Citeste-o pe toata … Eu o sa postez dupa ce citesc A TREIA OARA cartea ( am obiceiul urit de a citi pe nemestecate )
Despre castigatul la bursa pot sa-ti confirm ca nu e imposibil. Am experienta inca din 2001 cu bursa. Am avut norocul sa-l cunosc pe broker-ul meu la momentul potrivit, citisem ceva in Capital si se pricepe bine, dar nu la specualtii (adica sa vanda si sa cumpere de mai multe ori intr-o zi, mizand pe aceeasi bani). Castigul pe care l-am avut a fost marisor si m-a ajutat la mai multe lucruri, inclusiv pentru a da avans pentru un apartament. Asta e ceva si o simt ca pe o realizare mare.
Dar, dar, … oamenii sunt extrem de emotionali si conteaza mult numerele: doar de curiozitate compara totalul tranzactiilor care se fac la noi la bursa cu cele din SUA de la oricare din bursele lor.
Asa ca, daca spre asta bate autorul, spre bursa, si se inspira de acolo, pot sa spun ca nu merita sa o citesc pentru acelasi motiv pentru care multe carti sunt foarte frumoase, dar adaptate strict realitatii americane. Daca exemplele merg la bursa americana, la noi e foarte diferit! Asa ca spun deocamdata pas… astept post-urile tale viitoare.
Cat despre bursa, merita clar sa intri! Dar putintica rabdare si sa nu uiti ca platesti pe cineva sa faca tranzactiile pentru tine! Foloseste-i experienta! Eu de exemplu am pozitii deschise pentru Banca Transilvania, desi valoarea lor a fost in continua scadere. De ce mai raman? Pentru ceea ce cred ca se va intampla mai devreme sau mai tarziu: vanzarea bancii care inseamna o apreciere considerabila a valorii ei – parerea mea!
In alta ordine de idei, chiar daca nu suna prea ortodox:
Cand naiba ai timp sa citesti atat? A treia oara cartea asta?
Eu de-abia apuc sa termin de citit Dilema Veche de la o saptamana la alta!
Oricum, felicitari pentru munca depusa aici pe blog: se simte o efervescenta in ultimele saptamani! La mai mare!
Inca o data :eu am simplificat nepermis mesajul cartii. Citeste-o – si sigur vei dori sa o recitesti.
La intrebare : din pacate(fericire?) sunt un IT-ist care face acasa – servici 1 ora si un sfert dus, servici – acasa 1 ora si un sfert – total : 2 ore si jumate de citit.
Ce imi lipsesc sunt cartile – nu timpul …