Primii 10 pasi cu ASP.NET MVC

 1. Download asp.net mvc 1.0 from http://www.asp.net/mvc/download/
 2. Pentru IIS6 – cititi http://haacked.com/archive/2008/11/26/asp.net-mvc-on-iis-6-walkthrough.aspx . Practic mapati toate extensiile (.*) la asp.net si o sa va mearga si pe IIS6.
 3. La Project =>references => System.Web.Mvc => properties => CopyLocal la true – in eventualitatea ca providerul de hosting nu are ASP.NET MVC
 4. Descarcati un template vizual(daca nu sunteti buni la web design!) de lahttp://www.asp.net/mvc/gallery/ si suprascrieti site-ul .
  • Daca va da “The type or namespace name ‘Helpers’ could not be found (are you missing a using directive or an assembly reference?)” atunci e cazul sa dati “Show all files” si pe urma sa includeti fisierele lipsa . Recompilati. Rulati.Vedeti referintele pentru CSS.
 5. Stabiliti o clasa model pentru Master   – in care puneti cel putin o proprietate User – user-ul curent .  Schimbati inherits la master in “Inherits="System.Web.Mvc.ViewMasterPage<namespace.clasamea>" .Schimbati si in about si in home : return View() in Return view(new clasamodel{});  ; Nu uitati sa schimbati master-ul la error.aspx, pentru ca vrea derivat din System.Web.Mvc.HandleErrorInfo – si sa verificati !
 6. Modificati proiectul sa fie Web ( Project => Properties =>Web => Use Local IIS WebServer si apasati pe CreateVirtualDirectory) . Compilati si rulati. Daca va apare ciudat, refaceti referintele la Css din Views=>Shared>Site Master
 7. Adaugati routedebugger(http://haacked.com/archive/2008/03/13/url-routing-debugger.aspx) si ginditi-va / verificati-va rutele!
 8. MVC Contrib – pentru grid http://mvccontrib.codeplex.com/
 9. adaugati whitespace , output cache – pentru optimizari
 10. Daca vreti sa folositi Handlere de eroare pe Controlere, nu uitati de customErrors la RemoteOnly ( sau On).
 11. Facultativ : Nunit , NBehave, log4net, PostSharp ,log4postsharp, RhinoMocks (nu uitati ca merge doar cu metoda virtuale…), NBuilder , Structure Map , Selenium ,AutoMapper si alte frameworkuri.

Voi ce alte frameworkuri/tools-uri folositi ?

2 thoughts on “Primii 10 pasi cu ASP.NET MVC

 1. ELMAH. Foarte simplu de adaugat, util pentru logging (mult mai simplu ca log4net)

  Pe IIS 6 mai merge si marcarea rutelor cu extensia MVC si rutarea extensiei catre ASP.NET engine.

  3) se mai numeste in jargon tehnic "bin deployment" :)

  Aucshica o sa iasa ASP.NET MVC 2.0 cu validari client-siude si asa mai departe 😀

 2. Nu as recomanda gridul din MvcContrib.
  Dupa ce am inlocuit view engine-ul default cu spark-ul pot spune ca abordarea din MvcContrib nu sta in picioare. Am comparat cod scris si mi se pare ca intr-un view spark, un grid e mult mai usor de citit si modificat. E parerea mea.

  Pentru validari eu merg cu xVal si xVal.jQuery.

  Sunt curios despre experienta ta cu Selenium. A mea e glorioasa si sta in 3 evenimente:
  1. Am integrat framework-ul in proiect
  2. Am facut un singur test html care deschide o pagina si verifica doua label-uri.
  3. Test successful :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *