Salvarea versiunilor fisierelor aplicatiei

O sa vorbesc acum despre salvarea versiunilor fisierelor aplicatiei. De ce avem nevoie de asa ceva? Din cel putin doua motive:

 1. Daca suntem programatori intr-o echipa , atunci fiecare are nevoie sa aiba acces la toate fisierele aplicatiei si sa le puna intr-un loc central(repository), de unde sa poata sa le ia si ceilalti pe PC-ul propriu ( check-out) , sa le modifice si sa le puna inapoi (check-in). Daca nu le pune inapoi si ramine la versiunea anterioara, atunci operatiunea se cheama „undo check-out”.
 2. Daca vrem sa vedem ce modificari au fost facute intre 2 versiuni ale fisierelor – asemanari, deosebiri …

Exista mai multe solutii pentru asta.Doua dintre ele sunt Microsoft Source Safe si Visual Studio Team System . Noi o sa folosim ceva gratuit, si anume subversion. O sa mergem pe calea usoara, si anume svn1clicksetup , http://svn1clicksetup.tigris.org/ . Eu am instalat vers 1.3.3 . Nu va ingrijorati de detalii … apasati doar next si retineti folder-ele unde se instaleaza, inclusiv username si parola pe care v-o cere.

Acum sa creeam repository – acesta il putem face in c:\svnrepos\book35. Creeam aceasta cale, click dreapta pe c:\svnrepos\book35 si alegem TortoiseSVN =>Create repository here. Acum trebuie sa aducem fisierele aplicatiei: Dam click dreapta pe c:\book35, TortoiseSVN =>import, si la url punem file:///C:/svnrepos/book35 . Ok, acum, daca ne ducem pe TortoiseSVN =>RepoBrowser , si dam file:///C:/svnrepos/book35 , o sa vedem toate fisierele aplicatiei.

Bun, deci repository este file:///C:/svnrepos/book35 . Ar trebui sa luam fisierele de acolo – folosim TortoiseSVN =>SVN Checkout in ce folder dorim. Sa zicem , pentru a da un exemplu, ca modificam app.config si mai adaugam un spatiu in el. Dupa ce salvam , dam click si o sa apara „SVN Commit”. Apasam pe el si la mesaj dam „test”. Daca mergem acum pe file:///C:/svnrepos/book35 , TortoiseSVN=> RepoBrowser, si mergem pe app.config, click dreapta, show log vedem ca are 2 versiuni. Mai mult, le putem compara vizual!

Cam asta a fost despre salvarea versiunilor fisierelor

Tema pentru acasa :

Instalati ce versiune de Source Control vreti, modificati un fisier de 3 ori si salvati pe hard versiunea nr 2. Cum ati face daca ati avea mai multe fisiere si ati vrea pentru toate versiunea nr 2?

Lecturi recomandate:

Un tutorial mai lung de SVN aici, http://www.shokhirev.com/nikolai/programs/SVN/svn.html

Continuous integration – de ex., http://martinfowler.com/articles/continuousIntegration.html

Introduction to Team Build and Continuous Integration.

3 thoughts on “Salvarea versiunilor fisierelor aplicatiei

 1. Iti recomand un sistem de control al versiunilor distribuit. Drept GUI se poate folosi TortoiseHG (exista si pt. SVN -> TortoiseSVN).

  Spor!

 2. dom’ profesor, putem sa le salvam de fiecare data acolo unde le pune sistemul? (by default :) )
  amanunt: e vorba de un server de SQL, cu baza de date a masinilor Politiei capitalei…ma risc sa creez o alta cale pentru back-up-uri? :)))))) (just kidding)
  sau ma mut la Biroul de Presa? 😉

 3. Sunt perfect de acord cu tine ca nu se salveaza pe acelasi PC. Totusi, tutorialul meu este tintit catre cei care vor sa devina programatori * si de obicei nu au 1 laptop + 1 desktop de backup…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *