catavencu si olimpicii

Iarasi o frustrare, mai degraba personala
In ultimul Catavencu o eleva se plingea ca, desi olimpica , nu i se permite accesul pe locurile speciale de olimpici la o facultate de profil si ca trebuie sa intre ca toti ceilalti- pe baza de dosar(si deci de note)
OK -dpdv juridic probabil ca are dreptate- si i se face o ilegalitate.

Insa imi aduc aminte stupoarea , in clasa a 12-a , cind vroiam sa dau la facultatea de matematica si incepusem sa rezolv testele de admitere la facultate: majoritatea testelor le faceam in 2 ore jumate- trei ore, dupa cum e si normal. Insa existau niste teste, date tot la facultatea de matematica, care imi luau maxim 1 ora: erau cele pentru olimpici ! Care in plus, daca imi amintesc bine, se bateau pe alte locuri decit ale noastre, muritorilor de rind….

Nici atunci si nici acum nu inteleg:

  1. Daca sunt olimpici (si deci se presupune ca ar fi mai destepti decit muritorii de rind) –  de ce sunt subiectele mai usoare?
  2. Daca sunt olimpici(si deci se presupune ca ar fi mai destepti decit muritorii de rind)  – de ce sa concureze pe alte locuri ?

Raspunsurile evidente sunt : PENTRU CA NU SUNT MAI DESTEPTI -ci dimpotriva…

Oh- da – sunt convins ca printre olimpici au fost si capete geniale.Dar cred ca legea a fost facuta pentru ceilalti – asa cum militienii aveau voie sa fie avocati dupa o echivalare de studii.

Oh- si sa nu ma luati ca :Bietul copil- este olimpic la Engleza- dar pasiunea lui este matematica – si cum vroiai sa invete la matematica fiind olimpic la Engleza?
Intrebarea isi raspunde iarasi singur: 90% copilul respectiv NU se pricepe la matematica la nivel de olimpiada( daca s-ar fi priceput, avind si pasiunea pentru mate, ar fi trebuit sa devina olimpic la mate- si nu la engleza) . Si, pricepindu-se ca muritorii de rind la mate, ar trebui sa concureze CU ACELEASI SUBIECTE SI PE ACELEASI LOCURI CA CEILALTI!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *