Nu stiu de ce, dar viitorul in software mi se pare din ce in ce mai sumbru.
Anume, intrevad 3 pericole mari:
1. Open Source
Poti sa ai tot ceea ce vrei la pret 0. Asta inseamna ca cei care au de cistigat sunt managerii – care vor plati 0 pe soft -si doar ceva pe hard – si cei care vor intretine respectivele aplicatii – dar nu programatorii acelor aplicatii – ci firme mari, care vor avea contracte … si ceva programatori angajati cu mult mai putin decit valoarea contractului
2. Maturizarea software-ului :
Acum nu e greu de gasit software pentru orice – de la centrale telefonice la CRM. Si, bineinteles, free…deci pentru punga oricarui mic intreprinzator
3. Limite tehnologice atinse
De ex., trecerea de la IPV4 la IPv6. Poate o sa fie nevoie in citiva(10?) ani sa trecem la IPv8 …dar cam atit…Unde mai e imbunatatirea in urmatorii 5 ani?
La fel, nevoia de hard – ultima lovitura au dat-o memoriile portabile – eu insumi am acum 8GB la mine…dar nu ii folosesc pe toti …
Cum vad eu viitorul pentru oamenii de software?
1. “bun la toate” intr-o intreprindere medie – de la depanaj micut de SQL pina la deschis imprimanta si scos hirtia din ea.
2. Configurator de aplicatii monolit-integratoare – gen SAP, PeopleSoft si altele de acest gen.
3. Mort in vreo multinationala – insarcinat cu rezolvarea problemelor minore ale
intreprinderii…
4. Cel mai bun caz : un Elvis mentinator de aplicatii integratoare , in cazul in care punctul 2 a dat gres si punctul 3 este depasit de situatie
Din pacate, nu vad dezvoltatori de software “puri si duri”. Timpul lor a trecut- traiasca integratorii…
Ginditi-va asa: Daca toti programatorii de la toate intreprinderile de soft ar disparea, aplicatiile ar disparea?Nu… s-ar vinde mai departe cu succes !
Meditatii triste pornind de aici:
IT career paths you never dreamed of
Hopa! M-ai luat prin surprindere cu postul asta! Nu pot sa fiu de acord!
1. Open Source nu inseamna ca ai totul de-a gata. Inseamna doar ca nu platesti pentru unelte de dezvoltare, librarii, etc. N-o sa gasesti niciodata aplicatii Open Source care iti ofera tot ce ai tu nevoie. Asta tocmai pentru ca nimeni nu are interesul sa faca asta! Gandeste-te putin ce e majoritatea softului Open Source. Sisteme de operare, limbaje de programare, frameworkuri, servere web, servere de baze de date. Astea sunt facute de oameni care castiga din software si sunt pasionati de software. Ei fac munca asta fara sa fie platiti nu pentru ca ar vrea sa faca un act de caritate, ci pentru ca in felul asta isi fac un renume. Ei castiga indirect prin clientii care ii gasesc prin intermediul proiectelor OS. Citeste asta (http://spinei.hotnews.ro/sau-la-ce-e-bun-de-fapt-un-blog/business/20080208/) pentru niste argumente foarte bune despre blogging. Cu OS-ul treaba e foarte similara. Asa cum unii oameni intretin un blog fara sa castige ceva din el, la fel unii oameni intretin proiecte open source.
2. Da, softwareul se maturizeaza, dar si nevoile utilizatorilor cresc! Nevoile de acum nu sunt la fel cu cele de acum 30 de ani.
3. Unele lucruri ating limita, dar apar alte nevoi. Cat despre memorie… si mie mi se parea mai mult decat imens un CD acum cativa ani. Iar acum DVD-urile sunt insuficiente. Cum ziceam – pe masura ce tehnologia avanseaza, cresc si nevoile.
Dupa mine softwareul e inca la inceput. Inca suntem in situatia in care majoritatea proiectelor esueaza inainte sa fie date in folosinta – asta spune multe.