Ignat Gratian

Ignat Gratian 1937-2009


A fost un om care a muncit toata viata si care a avut mai multa ambitie decit mine.A pornit de la un sat amarit(Ripa Iepii) si a ajuns in Bucuresti .

A sapat santuri de mic, a urcat butoaie cu lichide chimice la inaltimi considerabile, a fost un autodidact si a facut facultatea fara ajutor –si a devenit inginer chimist.

Avea un talent aparte pentru orice lucru practic- putea sa repare orice.Inteligenta era de asemeni practica- ajungea la esenta oricarei probleme sarind etapele demonstratiei.

Avea muschi de halterofil si forta asemanatoare.ms

Pe timpul comunismului, fara sa fie membru de partid fusese invitat in RFG sa prezinte o inventie proprie. A venit revolutia(?) si a fost trimis, peste 2 ani, in Mongolia.Dar s-a luptat pentru inventia lui.

Dupa excesele adolescentei, nu mai suferea jocurile- prin extensie, jocurile de noroc si PC-ul.

Nu era diplomat- spunea adevarul dur si brutal .

Nu isi cerea iertare- cu o exceptie pe care nu am de gind sa o scriu aici.Insa pot sa spun ca si-a (pre)simtit moartea – nu stiu cit de mult a constientizat, insa cel putin a simtit ca nu mai are mult .

Si-a iubit copiii – si i-a ajutat dupa puteri.

Spunea deseori:

 • ”De multumesc am buzunarele pline”- si, intr-adevar, nu cerea nimic pentru tot ceea ce facea.Era omul a carui relaxare era munca- si de aceea ii ajuta si pe altii fara bani.
 • “Sunt antialcoolic- nu am bautura in casa- cum o vad, o beau pe toata”- si da, era principalul lui defect
 • “Se da inainte, nu inapoi”- parintii au grija de copii, nu invers

Am stat mult pe ginduri daca sa scriu pe blog despre el. Si m-am hotarit sa scriu pentru ca acest blog este chiar istoria mea- si mai ales sper ca, chiar si atunci cind copiii copiilor mei nu vor mai fi, undeva un fel de google ii va tine minte aceasta poveste.

Nu vreau sa primesc condoleante. O singura intrebare am:Voi cum ati pastra memoria celor dragi cit mai mult timp?

Intre timp m-am gindit la asta : pentru un link pe un blog , care are cel putin 5 luni, muncesc 1 ora de programare(.NET, C#, ASP.NET, VB.NET, VB6, ASP, Sql Server…). Linkul trebuie sa fie catre acest post si sa contina Ignat Gratian in textul linkului.

3 thoughts on “Ignat Gratian

 1. Sa se odihneasca in pace!

  Referitor la intrebarea ta: nicaieri nu se mentine mai vie amintirea celor dragi ca in sufletul nostru!

 2. Imi pare rau.
  Din cele citite imi dau seama ca iti iubesti (nu vreau sa folosesc trecutul deoarece iubirea fata de parinti nu piere) mult tatal.
  De multe ori ne dam seama cat de mult tinem la o anume persoana numai dupa ce trece in nefiinta. Nu avem cum sa evitam astfel de situatii – important e ca cei dragi sa se simta iubiti pana in ultima clipa.
  Nu exista ceva general valabil pentru a mentine vie amintirea celor dragi. Asta tine de persoana ta.
  Eu trec pe la mormantul lor si ma simt mai aproape de ei.

  Odihneasca-se in pace!

 3. tocmai m-ai facut sa-mi iau un concediu de 2 sapt si sa ma duc cu tatal meu la stupina lui si sa povestim la un vin facut de el despre viata, sa-mi dea sfaturi si sa ne facem planuri impreuna ca odata pentru ca mai tot timpul uitam despre lucrurile importante. Iti doresc sa devii la fel de important pentru fiicele tale la fel de mult cat a fost tatal tau pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *