Ce mai fura romanii obisnuiti

 

Pai… pamint de flori

 

Ziare compact – pe care le lasa apoi la toneta de ziare( e adevarat, camuflat) :

Voi ce vedeti in fiecare zi pe strada ?

One thought on “Ce mai fura romanii obisnuiti

 1. Cand este vorba de smecherii , nu se mai tine cont de nationalitate ; romanul se face frate chiar si cu ungurii: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/romanul-e-frate-cu-ungurul-mai-ales-cand-vine-vorba-de-furtisaguri.html

  Un român şi doi unguri care făceau parte dintr-o reţea internaţională de trafic cu obiecte de artă au furat bunuri de peste 5 milioane de euro, reuşind, printre altele, să vândă tabloul semnat de pictorul renascentist Matteo di Giovanni unui braşovean, pe o sumă infimă.

  Cei trei au fost reţinuţi, a declarat procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

  Colecţionarul a mers, ulterior, cu tabloul la Muzeul Naţional de Artă pentru a-l evalua, specialiştii declarând că pictura, realizată pe lemn de plop, valorează cel puţin 2, 5 milioane de euro.

  Obiectele de artă fuseseră furate din colecţii particulare din Austria. Cei trei hoţi au încercat să vândă întreaga colecţie de obiecte furate, evaluată la peste cinci milioane de euro, cu un preţ de 500 de ori mai mic. După ce le-au furat din Austria, în septembrie, hoţii au transportat obiectele în portbagajul unei maşini. Ajunşi la un hotel în România, cei trei au vrut să vândă pictura "Madona cu pruncul, doi sfinţi şi doi îngeri" cu 5.000 de dolari unei persoane care s-a arătat interesată de tablou. Pentru că aceasta dorea să cumpere mai multe obiecte, hoţii s-au oferit să-i dea întreaga colecţie pe care o aveau în portbagajul maşinii cu doar 10.000 de dolari.

  Pe lista hoţilor au mai figurat şi câteva ceasuri de mare valoare, samovare, cutii de zahăr, ceainice, sfeşnice, cutii pentru condimente şi coşuri de fructe.

  Toma Rus, directorul general al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate (DGCCO), a precizat că cei trei hoţi au fost prinşi, pe 13 noiembrie, în Braşov, după mai multe percheziţii în urma cărora au fost găsite obiectele furate.

  În urma cercetărilor, s-a stabilit că liderul reţelei era un cetăţean ungur care avea cel puţin 28 de condamnări la activ, iar românul se ocupa doar cu vânzarea obiectelor.

  România e o piaţă tot mai atractivă pentru vânzarea obiectelor de artă furate din Vest. Patru tablouri evaluate la peste patru milioane de euro, precum şi o colecţie de argintărie şi ceasuri de epocă, de peste un milion de euro, au fost recuperate de oamenii legii, după o operaţiune sub acoperire.

  Hoţii, doi unguri şi un român, furaseră obiectele de artă din Austria. Piesa centrală a colecţiei este o icoană pictată din perioada Renaşterii şi evaluată la peste două milioane şi jumătate de euro.

  Aventura celor 31 de obiecte de artă a început în luna august, când doi proprietari a două colecţii valoroase din Viena au sesizat autorităţile despre dispariţii.

  "Sunt furturi comise pe timpul nopţii prin efracţie în special când proprietarii nu se aflau acasă", spune Codruţ Olaru, şeful DIICOT.

  O listă impresionantă de obiecte a ajuns astfel pe pagina Interpol, la capitolul opere de artă – furturi recente. Şi nimeni nu spera să le dea prea curând de urmă.

  "Şcolarul Îndărătnic" – o pictură în ulei din 1850, semnată de unul dintre cei mai importanţi pictori ai începutului de secol XIX, Georg Waldmueller, a fost evaluată la peste un milion de euro.

  Două peisaje din 1843 semnate Johan Von Dallinger, Peisaj pe râu cu cal şi peisaj pe râu cu vaci, se apropie şi ele ca valoare un milion de euro.

  Toate aceste obiecte au fost oferite spre vânzare colecţionarilor români. Vestea a ajuns şi la urechile autorităţilor. Un investigator sub acoperire din cadrul Serviciului Operaţiuni speciale a IGP, coordonat de un procuror DIICOT, a reuşit să le recupereze. I-a momit pe traficanţi în Braşov cu 10.000 de euro. Tranzacţia nu a mai avut însă loc. Cei trei au fost prinşi, iar în camera hotelului au fost găsite în total 31 de obiecte.

  Martin Eichtinger, Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Austriei, a mulţumit în numele Republicii Austria pentru colaborare.

  Procurorii DIICOT şi poliţiştii de la crimă organizată încearcă acum să idetifice toate obiectele pentru că unele nu se află pe lista celor doi colecţionari vienezi prădaţi, iar altele se bănuieşte că au fost deja vândute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *